Si'itia le Manuia o Tamaiti A'oga CTE ma Fa'au'au Faiaoga Manuia galuega faatino

Novema 15, 2023

O Kolisi Tu'ufa'atasi a Kalefonia o lo'o i luga o se vaitau fou. I le isi itu o le setete, o loʻo saofagā kolisi i le atinaʻeina o le fou, faʻatulagaina “Vaaiga 2030: Ose Faafanua mo Kolisi Tu'ufa'atasi a Kalefonia” o le a ofoina atu ai se auivi fou, sini, ma avanoa e agai ai i luma ma fausia ni fuafuaga fou e lagolago ai le manuia o tamaiti aoga. 

O le Orange County Regional Consortium (OCRC) e manaʻo e faʻamautinoa o loʻo taʻimua aʻoaʻoga i matata o lenei vaʻaiga ma o loʻo auai faiaoga o kolisi i totonu o talanoaga e uiga i le auala tatou te ausia ai sini ma sini a le setete atoa. E tolu polokalame o loʻo faʻaalia ai le tele o folafolaga i le fesoasoani i tamaiti aʻoga aʻoaʻoga e maua vave tusi pasi, tikeri, ma tomai faʻafaigaluega e aofia ai Early College Credit, Credit for Prior Learning, ma Competency-Based Education.  

O nei polokalame na tuʻuina atu i le fonotaga a le CTE Regional Collaborations na faʻatulagaina e le OCRC ma le Academic Senate mo Kalefonia Community Colleges ma faia ia Setema i le Orange Coast College. O fa'aaliga ua fa'apipi'i atu i fa'amatalaga o le Va'aiga 2030 ma polokalame fa'amoemoeina ma fa'amoemoe e lagolagoina ana sini o le tutusa i le manuia, avanoa, ma le lagolago.

"O loʻo i ai se sao tele mo le CTE i lenei vaʻaiga," o le tala lea a Stephanie Curry, le Area A Representative mo le Academic Senate mo California Community Colleges, o le na tuʻuina atu se folasaga i le Vision 2030. "O loʻo latou galulue i luga o fuafuaga faʻaopoopo, ma matou te manaʻo e faʻamautinoa o matou faiaoga CTE o loʻo aʻafia i na talanoaga."

E pei lava ona mana'omia, o lenei fonotaga na fa'amamafaina ai mo faia'oga alaga'oa ma fa'atupega o lo'o maua e ala i le OCRC mo nei polokalame fa'apea fo'i ma fuafuaga fou e lagolago ai le manuia o tamaiti a'oga i galuega. 

Uluai Kolisi Faaaitalafu

O se tasi o taunuuga o le "Vaaiga 2030" o le siitia lea o le pasene o tamaiti aoga maualuga e faauu ma le itiiti ifo ma le 12 iunite o aitalafu i kolisi i le 15%. 

O le Early College Credit o le faamalu lea mo polokalame e tolu: Dual Enrollment, lea e mafai ai e tamaiti aʻoga ona ave aʻoaʻoga kolisi i a latou aʻoga; Fa'ailoga Fa'atasi, ofo atu e ala i se maliega tau a'oa'oga (ISA) i le va o le kolisi ma le aoga itumalo; ma le Fa'amatalaga, ose maliliega i le va o faiaoga i le aoga maualuga ma le kolisi e ofoina atu vasega e fa'amalieina ai mana'oga tau a'oa'oga i kolisi. 

E ui e masani ona taula'i le Fa'ailoga Fa'alua i kosi a'oa'oga lautele, o le Fa'ailoga Fa'atasi e ofoina atu a'oa'oga mo a'oa'oga e ala ile Polokalame Fa'aitulagi o Galuega (ROP) ISA. Faculty e fa'amalosia e aoao atili e uiga i K-12 CTE Pathways, e aofia ai le Orange County Department of Education's OC Auala, fa'ailoa vasega mo le lesitalaina i Polokalame Fa'aaitalafu a le Kolisi Muamua, ma fa'afeso'ota'i K-12 Pathway Coordinators e amata ai talanoaga. 

Fa'atagaga mo A'oa'oga Muamua

O le Credit for Prior Learning (CPL) o le fa'atagaga a le kolisi e tu'uina atu mo tomai i le kolisi ma le poto na maua i fafo atu o le potuaoga, e masani lava e ala i fa'ailoga fa'apolofesa, auaunaga faamiliteli, ma volenitia po'o le poto masani. Ole mea lea e mafai ai e tamaiti a'oga ona vave maua tusi pasi ma tikeri e o'o atu ai i galuega ma avanoa fesiitaiga. 

O le CPL e iai se aafiaga tele i tagata matutua o loʻo aʻoaʻoina e ala i le faʻasaoina o latou taimi ma tupe. E faʻaitiitia e tamaiti aʻoga le taimi e faʻamaeʻa ai se tikeri i le va o le 9 ma le 14 masina, ma CPL e faʻasaoina i latou i le $ 1,500 i le $ 10,200, o le tala lea a Ferdie Santos, o le atinaʻeina o taleni ma le faʻatonuina o le OCRC. Mo le au matutua, e mafai ona si'itia le sefe i le $68,000 aua e aofia ai a latou alauni ola. 

O le mea pito sili ona taua, CPL faʻateleina le avanoa o tagata aʻoga matutua e faʻamaeʻaina se tusi faamaonia poʻo se polokalama e 17%, o le tala lea a Santos. A'oa'o atili ile CPL.

A'oa'oga Fa'avae Agava'a

A'o tu'uina atu le CPL e fa'atatau i mea na tutupu i le taimi ua tuana'i, A'oa'oga Fa'avae Agava'a (CBE) ose fa'ata'ita'iga fetu'una'i a'oa'oga e mafai ai e tamaiti a'oga ona maua togi e ala i le fa'aalia o le atamai mai mea na tutupu i aso ua mavae e ala i le tele o su'esu'ega, e masani lava i se saoasaoa fa'apitoa.

E le pei o se potuaoga masani lea e tumau ai itula o vasega, "i le CBE, o le taimi e faʻamaeʻa ai e fesuisuiaʻi, ma o le faʻaalia o agavaa e faʻaauau pea," o le tala lea a Dr. Shelly Blair, faʻatonu o aʻoaʻoga fou i le Coastline College, o se tasi o e valu kolisi fa'alaua'itele o lo'o fa'atautaia se polokalame CBE. O le polokalame pailate CBE a le Coastline e ofoina atu se auala i se tikeri lagolago mo le fesiitaiga i pulega. O isi polokalame pailate e ofoina atu ala i tikeri i mea tau kuka, tekinolosi ma logistics, pulega o pisinisi, atinae o tamaiti, kinesiology, aoga amata, ma tekinolosi tau taavale.

E le'o na'o tamaiti a'oga CBE. Latou te maua le ta'ita'iga ma le lagolago mai faiaoga ma le aufaigaluega ma auai i gaoioiga a'oa'oga ma poto masani mo agavaa mana'omia ta'itasi a'o le'i faia se su'esu'ega. E galulue tamaiti aoga i ni tomai se lua i le taimi. O le Kolisi o le Coastline ua fa'atulagaina le polokalame ina ia 10 aso amata mo fesoasoani tau tupe fa'avae ma fa'ataga ai tamaiti aoga e auai i le tausaga atoa. 

"Afai e mafai ona latou agai atu i se agavaa i le fa vaiaso, lelei," o le tala lea a Erin Thomas, CBE faamaopoopo ma pisinisi pisinisi i le Coastline. “Afai latou te manaomia se taimi faaopoopo, latou te le maua se 'le atoatoa' e pei ona latou faia i totonu o se potuaoga masani. Matou te faʻaauau pea ona galulue faʻatasi ma i latou ina ia latou maua le malamalama latou te manaʻomia, ma e mafai ona ou mautinoa ua latou iloa lelei le anotusi.

E fa'afaigofie e le CBE a tatou faiga fa'aa'oa'oga, aemaise lava i tagata matutua o lo'o a'oa'oina. “O se avanoa fa'aopoopo i a'oga maualuluga,” o le tala lea a Blair.

A'oa'o atili e uiga i le CBE. 

Orange County Fa'aitulagi Consortium

O nei polokalame e tolu e mafai ona vave faia se aafiaga i le mauaina o le tusipasi ma le tikeri, aemaise lava mo tamaiti aʻoga aʻoaʻoga o loʻo ulufale i matata e manaʻomia, o le mea lea e ave ai le faʻamuamua mo le OCRC.  

"O na faiga taʻitasi e faʻavaveina ai le alualu i luma o lena tamaititi aʻoga auai e maua se isi tusi pasi poʻo se tikeri," o le tala lea a Dr. Adriene "Alex" Davis, sui lagolago lagolago o le Tamaoaiga ma le Atinaʻeina o Tagata Faigaluega i le Vaega o Auaunaga Aʻoaʻoga i Rancho Santiago Community College District, ma le faatonu sili mo le OCRC. "E ui o le Early College Credit e tausia tamaiti aʻoga masani, Credit for Prior Learning and Competency-Based Education e tausia ai tausaga e le masani ai." 

O le fono soofaatasi i le va o le OCRC ma le ASCCC na faʻaalia ai faiaoga i punaoa ma faʻatupega o loʻo maua e ala i le OCRC, lea e faʻatautaia le faʻatupeina o le setete ma le feterale, e aofia ai le fesoasoani a Strong Workforce. OCRC o loʻo tuʻuina atu i le faʻaleleia o le tamaoaiga i le lotoifale e ala i le faʻalauteleina o galuega faʻapitoa e saunia lelei ai tamaiti aʻoga e faʻafetaui manaʻoga faʻaitulagi o tagata faigaluega ma maua ai galuega lelei. O lo'o aoina fo'i e le OCRC fa'amaumauga o maketi o lo'o iai nei e fa'aleleia atili ai le tali atu a tatou fa'alapotopotoga fa'aa'oa'oga, ma o lea e atagia mai ai a tatou polokalame le suiga o maketi ma faiga fa'atekonolosi. 

Ua amataina e le OCRC se "Roadshow" e faʻamoemoe e aoina faʻamatalaga e uiga i manaʻoga faʻapitoa ma luitau o faʻalapotopotoga taʻitasi i tulaga o le atinaʻeina o tagata faigaluega, manuia o tamaiti aʻoga, ma le faʻaogaina faʻaitulagi. O fa'atonu o le atina'eina ma le fa'atumauina o taleni a le OCRC o le a asiasi atu i Kolisi Tu'ufa'atasi e iva a le itulagi ma le tasi nofoaga fa'aauau a'oa'oga i lenei tautoulu ma le tautotogo 2024. 

O lo'o fuafua le ASCCC ma le OCRC e fa'aauau pea le fono ina ia mautinoa e maua e faiaoga le avanoa i punaoa e lagolago ai a latou galuega. O le isi fonotaga soofaatasi o loʻo fuafuaina mo le tautotogo 2024. 

"O se tasi o matou faamoemoega autu o le faʻatinoina o na fuafuaga uma e uiga i ala o galuega ma faʻalauteleina polokalame e ala i faiga faʻaitulagi faʻaitulagi i le va o kolisi ma paaga masani i totonu o tatou itulagi," o le tala lea a Davis. "O se vaega taua o la matou matafaioi o le galulue faatasi ma faiaoga e ausia lenei mea."