Fausiaina o Miti i Mea Moni: Fa'afefea ona Suia e le Orange County Higher Education Zak Beard Faʻalauiloa a Tamaiti Aʻoga

Aperila 16, 2024
O le ulu o Zachery Beard

O se mea moni o le olaga (ma pisinisi) o mea fou ma pisinisi e manaʻomia ai le faafaileleina ma le faʻamalosi. Mo le tagata fai pisinisi o Zak Beard, Irvine Valley College (IVC) ma Saddleback College na faʻamaonia le avea ma incubators lelei mo lona tuʻufaʻatasiga tulaga ese o le tuʻinanau, fatufatuaʻi, ma le tutumau. Mai le faia o fa'ata'ita'iga 3D i le su'esu'eina o tulaga o fuafuaga fa'apisinisi, o le tala a Zak o lo'o atagia mai ai le agaga o le su'esu'ega ma le tuputupu a'e e fa'amatala ai le olaga i kolisi.

O le ala o Zak i le IVC na muamua faʻaosofia e lona fiafia i le volipolo, ma tosina atu ai o ia i le polokalame taʻutaʻua a alii i le kolisi. I le toe tomanatu ai i lona taimi, na manatua ai ma le fiafia e Zak le mafutaga vavalalata ma le faufautua na faʻaleleia i lalo o le taʻitaʻiga a le Faiaoga faʻapitoa Tom Pestolesi, ma faʻamatalaina o ia o se "tagata sili ona lelei, maualalo i le lalolagi." O le polokalame volipolo e le gata na fa'aeaina ai le malosi o Zak i le afeleti ae na fa'atosinaina ai fo'i ia te ia se lagona o le auai ma le fa'alapotopotoga—o se vaega taua o lona poto masani i le kolisi.

“O le i ai i se au e te maua ai se lagona o le nuu ma se lagona o le auai e mautinoa,” o lana tala lea. "Sa ou tulimataʻia sini ma o loʻo i ai lava - sa ou manaʻo e alu i le mamao ou te mafaia i le volipolo ma vaai pe mafai ona ou aveina i le isi tulaga. Na fesoasoani i le faapaleniina o loʻu poto masani i le kolisi, o lea na itiiti ai le faʻaogaina o sini ma sili atu faʻalapotopotoga.

A o mulimuli ane tulituliloa vasega i le Kolisi o Saddleback, na faatofu Zak i se galuega faatino e faaosofia ai lona naunau mo mea fou. I le galulue faatasi ai ma le vaega o gaosiga a Saddleback, na amata ai e Zak se sailiga e fatu se ata faataitai 3D—o se fesoasoani mo meapueata a le GoPro e faaaoga a o faasee. O lona atamai ma lona naunautaiga na fua mai a o ia molimauina le ola mai o lana foafoaga—o se gutu gutu e faigofie ai (ma saogalemu) e pueina ai taimi mataʻina mai le vaaiga a le tagata faasee.

“O le mea na tupu na faaosofia ai loʻu naunau e suʻesuʻe pisinisi,” o le tala lea a Zak. "Na ou iloa e ala i le polokalame e mafai ona ou mamanuina ma faʻatau atu oloa, ma o se mea fiafia ia te aʻu. E masani ona ou alu i le mea o i ai ou tuinanau.”

E ui na mulimuli ane siitia Zak ma faauu i le 2016 ma se faailoga pisinisi mai Cal State Fullerton, na ia lesitala i le fale gaosi oloa i le IVC e fesoasoani ia te ia e fausia se 3D prototype o le fale afi mo se vai-propelled surfboard o loʻo ia fuafuaina nei.

E ui i le manuia o ana faʻataʻitaʻiga, o le faigamalaga faʻapisinisi a Zak na feagai ma ona vaega o luitau. O le faapaleniina o sailiga fa'ale-a'oa'oga ma taumafaiga fa'apisinisi, ua fa'atautaia e Zak le lavelave o fuafuaga fa'apisinisi ma le gafatia tau tupe. I le toe tomanatu ai i ona aafiaga, na faasoa mai ai ma le faamaoni e Zak, “Ou te ta’ua i latou o galuega faatino aua e le o ni pisinisi se’i vagana ua latou maua ni polofiti i lo’u mafaufau.” O lona maufetuuna'i i le feagai ai ma fa'aletonu ma lana tautinoga le maluelue i ana miti o lo'o fa'atusalia ai le agaga o le fa'afouga o lo'o olaola ile IVC ma Saddleback.

I le mafaufau ai i lona taimi i le kolisi lautele, fai mai Zak, "O se tuufaatasiga manaia o le fatufatuai ma tomai faatino. O aʻu o se tagata moemiti, o le mafai ona ave laʻu miti ma faʻataunuʻuina - na faafaigofie ai lena mea. E mafai ona e fai mai na mafai ai ona ou alu i le kolisi i se tau maualalo ma mafai ai ona ou taumafai i ni mea eseese.

 A o agai atu Zak i le isi mataupu o lana faigamalaga, sa tumau pea lona agaga faafetai mo aafiaga faatupulaia ma lesona taua na maua mai i lona taimi i le kolisi lautele. Mai le ta'ita'iga a le a'oa'oga lagolago i le agava'a e maua ai avanoa fa'akomupiuta fou, o le malaga a Zak o lo'o fa'atusalia ai le mana suiga o a'oa'oga e avea o se fa'alauiloa mo le tulituliloaina o tu'inanau o so'o se ituaiga.