Maua e le NOCCCD's Center for Entrepreneurship Director "Fafine o le Tausaga" Faʻaaliga Tala

Aperila 13, 2024

Cathleen Greiner, Ph.D., faatonu o  le Nofoaga Autu mo Pisinisi i North Orange County Community College District, ua faʻaaluina lana galuega atoa e faʻafesoʻotaʻi ai tagata ma fatuina fegalegaleaiga e faʻateleina avanoa i aʻoaʻoga, faʻalauteleina avanoa pisinisi, ma lagolagoina le atinaʻeina o le tamaoaiga. 

Mo lana galuega fa'afiafiaina ma le fa'atupuina, na ta'ua ai e le Senator Josh Newman (D-Fullerton) o ia o se tagata na mauaina le 2024 "Woman of the Year Award" mo le Senate Itumalo 29. O le fa'ailoga e fa'amamaluina ai tama'ita'i tulaga ese o latou galuega ma taumafaiga na matua'i a'afia ai o latou nu'u. Fai mai Newman i se faamatalaga tusitusia, “O la latou tautinoga e auauna atu ma lo latou aafiaga lelei i olaga o isi o ni faataitaiga ia mo i tatou uma, ma e matou te faafetai atu ia i latou.”

Greiner, o le sa umia le tele o tulaga tau pulega ma faiaoga i kolisi i nuu ma afioaga ma sa avea foi o se nofoa faaitulagi mo le Los Angeles Orange County Regional Consortium, ma o se faatonu faaitulagi o galuega, pisinisi ma pisinisi mo le Orange County itulagi, sa matua fa'aeaina le mauaina o le taui.

"Ua ou malosi e auauna atu i le tele o tagata faigaluega ma le tele o pisinisi i le itumalo atoa a o tatou tutu faatasi e faamalosia, lagolago, ma faalautele le atinaʻeina o le tamaoaiga o pisinisi ma pisinisi laiti," o le tala lea a Greiner, o le na mauaina le faʻailoga i se sauniga ia Mati.

Na ia faaopoopo mai, "O lenei faʻailoga e mafai ai ona ou tuʻuina atu se leo ma tuʻu se faʻailoga i luga o le tautua i lo matou nuʻu ma tamaiti aoga, i taimi uma. O se faailoaga lea o le taua o aʻoaʻoga ma pisinisi - ma alalaupapa e fesoʻotaʻi ai i latou - o le faia o avanoa ma avanoa o se mea moni ae le naʻo se mea tatou te talanoa i ai. 

Fa'alauiloa i le tausaga talu ai, NOCCCD's Center for Entrepreneurship e maua ai le lagolago, punaoa, avanoa i faufautua faʻapolofesa, faʻavae pisinisi, ma avanoa fesoʻotaʻiga i tamaiti aʻoga, tagata o le nuʻu, ma le itulagi.

"E fatuina ai se lagona moni o le alalafaga mo tagata auai ma paaga," o le tala lea a Greiner.

Na viia foi e Greiner ana faiga faapaaga ma faalapotopotoga i le itulagi atoa o loo lagolagoina lenei galuega, e aofia ai le Multi-Ethnic Collaborative of Community Agencies, Advance OC, Hispanic Chamber of Commerce, One OC, ma CSU Fullerton.

Fai mai Greiner, o tamaiti aʻoga kolisi e tele a latou ipu e pei o le faapaleniina o aiga, galuega, aʻoga, faʻatasi ma isi. E mitamita o ia i le auala e fesoasoani ai galuega o ia ma ana paaga e ausia a latou sini, amata pisinisi fou, ma saofagā i le tamaoaiga ma le aganuu a Orange County. 

"O aʻoaʻoga na tatalaina le faitotoʻa mo aʻu," o le tala lea a Greiner, o lona tulaga faʻapitoa aʻoaʻoga e aofia ai le BS i le tamaoaiga, le MS i faiga faʻavae aʻoaʻoga ma le pulega o pisinisi, ma le MS i le filosofia faʻatonuga. Ae o lana PhD i le pulega o a'oga maualuluga ma faiga fa'avae lautele e fa'atasia ai nei filo eseese-o ana su'esu'ega na fa'ata'amilo i le fesili pe fa'afefea ona fua le avanoa o se polokalame ma le tutusa.

“O le mea lena ou te fiafia ai i le faiga o kolisi i nuu ma afioaga ma le avanoa e maua ai e tagata Kalifonia e maua ai galuega, e toe maua ai tomai, ma faaleleia ai o latou olaga ma olaga o latou aiga,” o lana faaaliga lea. "Ou te le manatu o se mea na tupu fua o Kalefonia o le lona lima sili lea o le tamaoaiga i le lalolagi ma o loʻo ia i matou le faʻaoga sili ona atoatoa o faʻataʻitaʻiga faʻaaoaoga e latalata i lena malosiaga tau tamaoaiga."

O se tasi o taimi sili ona mitamita o Greiner o le taimi na ia galue ai i galuega ma aʻoaʻoga faʻapitoa i le talafatai tutotonu lea na ia fesoasoani ai e faʻatuina se polokalame uelo feaveaʻi. O se veni pasi na faʻapipiʻiina i mea faigaluega aʻoaʻoga na aumaia ai aʻoaʻoga manaʻomia tele i tagata faigaluega i faʻatoʻaga e leai ni aʻoaʻoga poʻo se taimi e oʻo atu ai i le lotoa mo vasega. E pei o le tele o ana galuega, o le polokalame o se manumalo-manumalo na manuia ai tagata faigaluega ma pisinisi.

"O le mea e sili ona ou mitamita ai o loʻu taulai atu i le uiga moni o le avanoa ma le auala e faʻataunuʻu ai," o lana tala lea. “Access o lona uiga e le gata o le mafai ona lesitala i se polokalame, ae o lona uiga o le avanoa i le tausiga o tamaiti, tuʻuina atu i se tasi se pasi pasi mo femalagaaiga, poʻo se fesoasoani i meaʻai. E faigata ona talitonu o loʻo matou talanoa pea e uiga i faletupe meaai i le 2024, ae e matua taua lava. ” 

E mitamita foi o ia i ana taumafaiga e faia se suiga i olaga o tagata, e tatala pea lona faitotoa e talanoa ai ma tamaiti aoga poo tagata o le nuu.

"E taua le faʻaaluina o le taimi ma le malosi, ma faia le taumafaiga ina ia i ai ni uafu saogalemu moni e faʻalogo ma fesoasoani i tagata e maua ni fofo. E manaʻomia se tupe faʻaalu tutusa i le taimi ma taumafaiga faʻamaoni e fausia ai alalaupapa ma pisinisi, ”o lana tala lea.

Na te faʻafetai i ona matua mo le faʻataʻitaʻiina o le taua o le fesoasoani i ou tuaoi. O le tuputupu ae i se tamai taulaga i Oregon, sa aoaoina o ia e fesoasoani i tagata pe a latou manaomia.

“O le mea lena e fai e kolisi a nuu,” o le tala lea a Greiner. “Ma ou te mitamita i le avea ai ma se vaega. Afai e te fesoasoani i tagata ia manuia, o le a tele aʻafiaga o le a tele."