O le Nu'u Fa'ata'ita'i Fou a le Kolisi o Irvine Valley e fa'atupuina ai avanoa fa'alaua'itele ma galuega Faʻaaliga Tala

Mati 15, 2024
Fine Arts & Gallery and Visual Arts Buildings

Ina ua filifili le ta piano o Anna Audenis e suʻesuʻe musika e avea ma se taʻaloga faʻapolofesa ma se faiaoga, o le Irvine Valley College (IVC) o se filifiliga lelei. E ui o isi tamaiti aʻoga atonu o loʻo faʻaosoosoina e le tele o kolisi maualuga ma taugata, ua maua e Audenis le IVC, ma lona tatalaina fou. Nu'u Fa'ata, fale o le Aʻoga o Faʻataʻitaʻiga, o loʻo tuʻuina atu ia te ia le aʻoaʻoga, poto masani, ma punaoa na te manaʻomia e faʻalelei ai i le matata o musika.  

“Sa ‘ou asiasi i isi a’oga, ma e mafai ona ‘ou ta’u atu o fale ma faia’oga iinei e matua’i maualuga lava. E ofoofogia,” o le tala lea a Audenis, o se ta piano tele musika i le IVC.

“E i ai potu matagofie ma avanoa e fai ai faafiafiaga, o piano matagofie, o faiaoga lelei, o tamaiti aoga faaosofia, ma e taugofie. O lea la ua tatou i ai i le fale e tasi, ua mafai ona tatou fausia sootaga malolosi ma isi tamaiti aoga.”

O le IVC's Arts Village na fa'atagaina Audenis e nofo i Orange County, ma ua matua'i fiafia o ia ina ua ia faia le filifiliga sa'o.

"O le Arts Village o loʻo suia le vaʻaiga a tamaiti aʻoga i le aʻoga i se kolisi lautele, aemaise lava i musika," o le tala lea a Dr. Susan Boettger, o le faatonu o musika ma piano i le IVC School of the Arts.

“E te le tau alu i aoga taugata, mamao. O laʻu galuega o le faʻamautinoa e maua e a tatou tamaiti aʻoga se poto masani aʻoaʻoga ma mafai ona faʻafeiloaʻi i nei aʻoga pe sauni e amata se matata."

E pei o le tele o matata i faatufugaga, o galuega musika e toetoe lava o taimi uma e faʻavae suʻega ma faʻatauvaʻa. Ona o lea mea, e taua tele le aʻoaʻoina o tamaiti aʻoga, faʻataʻitaʻi, ma faʻatino i nofoaga maualuluga ma luga o meafaifaʻaili lelei.

Ina ia faʻamalosia lona gafatia e tauva ma polokalame faʻataʻitaʻi sili, IVC talu ai nei na teu faʻafaigaluegaina le $ 61 miliona e fausia ai se Nuʻu Faʻataʻitaʻi fou. E tolu ona fausaga autu: o le Musika ma le Siva fale, o le Visual Arts fale, ma le Fine Arts ma Gallery fale, o le aofaiga atoa 62,471 atoa sikuea sikuea o avanoa fou. O lo'o fuafua le kolisi e tatala aloa'ia le aso 3 o Aperila.

Na faatauina foi e le IVC 19 Steinway pianos, e aofia ai le 12 Steinway & Sons grand pianos ma fitu uprights, mo le $1.2 miliona. O lenei gaioiga na maua ai le IVC le tulaga mataʻina o le avea ma se All-Steinway School.

"O le lagi o le tapulaa ma se Steinway," o le tala lea a Audenis. “E mafai ona e fatuina se leo matagofie. Ua na o le fuga o le leo. E matua mafanafana lava. Na'o lou fa'alogo lava i le lelei."

"A e faʻaalia i luga o le tulaga pe a e talosaga i se aʻoga poʻo i suʻega poʻo tauvaga, o loʻo latou faʻaaogaina Steinways uma," o le tala lea a Rong Pan, o se ta piano tele musika. "O le mauaina o nei ituaiga o piano e fesoasoani ia i matou e saunia ai mo na taimi."

Mo Pan, IVC's fou Arts Village na faʻaosofia ai o ia e toe foʻi i le aʻoga ma sui galuega.

O Pan o se fa'au'u mai le IVC lea na si'i atu muamua i le Iunivesite o Kalefonia i Berkeley lea na maua ai lona fa'ailoga tagata malaga i a'oa'oga fa'aloia. E ui sa fiafia o ia i musika, ae sa ia faavaivai mai le sailia o se matata i musika. Ae o fale fou a le IVC na faaosofia ai o ia e sui le ala. O lana fuafuaga vave o le siitia lea ma iu ai ina maua se faailoga o le matuaofaiva ina ia mafai ona ia mulimuli i lona naunau ma aoao musika.

"O le tele o aʻoga musika ma le tele o tamaiti aʻoga o loʻo sailia ni faiaoga malolosi, o le galuega faʻafaiaoga o loʻo faʻatupulaʻia ma avea ma se filifiliga sili ona lelei," o le tala lea a Boettger, o le ua faauu mai le USC, Rice University, ma le Juilliard School. 

O le isi galuega taua a lenei Nu'u Fa'ata'ita'i fou o le tu'uina atu lea i tamaiti a'oga ni potu fa'apolofesa ma avanoa fa'atino e fa'ata'ita'i ai ma fa'ata'ita'i.

“I le taimi muamua, sa le mafai ona feiloai tagata i le lotoa e galulue faatasi,” o le tala lea a Boettger. "Na latou o mai ma o ese ae leʻi maua se avanoa e galulue ai iinei." 

E tusa ai ma Boettger, o le fale musika ua tumu i avanoa faigaluega, aemaise lava i Kalefonia i Saute. E mafai e tamaiti a'oga ona avea ma tagata fa'afiafia, fatu pese, lipea meafaifa'aili, po'o fa'afefiloi leo, e ta'u mai ai ni nai mea. Ua va'aia e Boettger le fa'atupula'ia o mana'oga mo le au fatu pese mo podcasts, taaloga vitio, upegatafa'ilagi, fa'apea televise ma ata tifaga.

"Irvine o se tasi o taulaga sili ona tamaoaiga-a'oa'oga. E tele naua mea o loʻo tutupu iinei ma totonu o le itulagi, ”o lana tala lea, ma matauina le latalata o Irvine i Los Angeles, le laumua o faafiafiaga o le lalolagi.

Ina ia tautuaina lenei manaʻoga, ua ofoina atu e le IVC le tele o vasega ma polokalame i faatufugaga ma musika, e aofia ai polokalame i faatufugaga, siva, pulega faʻafiafiaga ola ma tekinolosi, musika, ma fale tifaga.

I le avea ai o se kolisi faʻapitonuʻu, IVC e tosina mai foʻi tagata faʻapolofesa faʻapolofesa o loʻo faia vasega musika mo le fiafia.

"O le mea faʻapitoa e le gata o loʻo i ai ni a matou matai sili ona malolosi, ae o loʻo i ai foi se vasega tulaga ese o tagata matutua matutua o ni musika," o le tala lea a Boettger. O nei musika e aofia ai se foma'i nifo, se foma'i fa'ama'i, se fuafuaga tau tupe, ma se inisinia.

“O ni tagata atamamai ma le ofoofogia e fiafia e ta piano, e ui lava e le o le auala latou te ola ai. O se faaopoopoga matagofie i le vasega. E fesoasoani i aʻu tamaiti aʻoga o loʻo faʻapitoa. O nisi taimi, e lofituina i latou i le galuega, o le masani, ma le atuatuvale, ona latou vaaia ai lea o nei tagata o le nuu o taaalo e aunoa ma se mafuaaga ae latou te fiafia i ai. E fesoasoani lena ia i latou e faatumauina a latou vaaiga.”

E ui lava i nei avanoa ma filifiliga uma, o se tasi o mea e sili ona talisapaia e Pan o le matagofie o faʻalapotopotoga faʻataʻitaʻi i le IVC, aemaise lava i tamaiti aʻoga musika.

"Ou te lagona e pei o le Matagaluega Musika e matua vavalalata ma o le siosiomaga i totonu o tamaiti aoga ma polofesa e manaia. O tagata uma e matua faauo ma matua faʻamalosia, ”o le tala lea a Pan. “O se nofoaga manaia tele e i ai.”



Faʻailoa ata: Abner Caguioa, Kolisi o Irvine Valley