Ole Polofesa ole Inisinia Eletise ole IVC Massimo Mitolo Maua le Knighthood Faʻaaliga Tala

Oketopa 20, 2022
Polofesa Inisinia Faaeletise ma Eletise Kolisi Irvine Valley

O le polofesa o le Kolisi o Irvine Valley o Massimo Mitolo e matua tele lava lona tomai i le faasaienisi ma le inisinia ma i le 2021 na ia maua ai le Knighthood i le Order of Merit of the Italian Republic. Ae a’o le’i fautuaina e le palemia o Italia ia Mitolo mo le mamalu maualuga o lona atunuu, sa na o se tamaitiiti o loo vaavaai atu i lona tama, o se pule faainisinia, o loo faiaoga i le fisiki i se iunivesite a le atunuu. Mulimuli ane, ina ua uma ona atiaʻe se naunau vave mo faiga eletise, na ia iloa na ia manaʻo e faʻamalosia isi e aʻoaʻo atili e uiga i le fanua.

"Sa ia te aʻu lenei naunautaiga malosi e suesue, suʻesuʻe, ma talanoa e uiga i le alamanuia, o lea o le aʻoaʻo atu sa fetaui lelei mo aʻu," o le tala lea a Mitolo, o se polofesa o inisinia eletise o loʻo faiaoga i le IVC's Faʻatekonolosi ma Tekinolosi Faʻatekonolosi matagaluega. 

I le 2020, o sao fa'apitoa a Mitolo i su'esu'ega fa'asaienisi o tekonolosi eletise ma fa'aeletoroni na maua ai le manatu o le Peresetene o le Italia Republic. I le tausaga mulimuli ane, o le a ia mauaina le Knighthood i le Italian Order of Merit, o se mamalu e le masani ai na tuuina atu mo le "mea na maua e le malo" i le matata o tusitusiga, faatufugaga, tamaoaiga, auaunaga lautele, galuega alofa ma agaalofa, faapea foi ma le lautele ma 'au'aunaga taua i galuega fa'alemalo ma le militeri.

I le faaopoopo atu i le avea ma se inisinia faapolofesa faamauina i le setete o Kalefonia, o Mitolo o le tusitala o pepa sili atu i le 170, tusi e fa, ma le mauaina o faailoga e le mafaitaulia e aofia ai le 2013 James E. Ballinger "Inisinia o le Tausaga Award" mai le Orange County Fono Inisinia. O nei mea na ausia ua maua ai le igoa iloga o le uso a le Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), o le faʻalapotopotoga faʻapolofesa sili ona tele i le lalolagi ua tuʻufaʻatasia i tekonolosi eletise ma eletise ma le Institution of Engineering and Technology (IET), lea e faʻavae i le United Malo.

E talitonu Mitolo e fesoasoani inisinia ma tekinisia e fa'atumauina pea lo tatou lalolagi. Mai tama'i microchips i totonu o a tatou telefoni fe'avea'i e o'o atu i faiga fa'aeletise i totonu o va'alele ma ta'avale, e le gata ina faia e inisinia nei masini, ae latou te fa'amautinoaina o lo'o fa'aauau pea ona fa'agaioiga mo tausaga a sau. 

O matagaluega eletise ma fa'aeletonika a le Kolisi o Irvine Valley e fa'aauupegaina tamaiti a'oga e galulue i matata fa'aeletonika, fa'amamafa faiga o uaea, faiga o le la, ma le saogalemu. Faatasi ai ma faiaoga o loʻo galulue faʻapolofesa, e maua e tamaiti aʻoga aʻoaʻoga faʻaonaponei o se iunivesite e fa tausaga i se vaega itiiti o le tau. E le gata i lea, e aʻoaʻoina e tamaiti aʻoga tomai faʻapitoa i mea faigaluega faʻapitoa e sauniuni ai mo galuega umi. E le gata i lea, o loʻo avanoa se polokalame faʻaulu e lua mo tamaiti aʻoga maualuga e fia amata ma maua aitalafu i kolisi.

E tusa ai ma le Ofisa o Leipa Fuainumera Faamauina, Kalefonia faafaigaluegaina sili atu inisinia eletise nai lo se isi lava setete i totonu o le atunuu ma o le fanua e faamoemoe e tuputupu ae i le 7% e oo atu i le 2030. A o tuputupu ae avanoa i le atunuu ma le itulagi, e manao Mitolo tamaiti aoga e fiafia i le saogalemu eletise e iloa o loʻo i ai le tele o ala faigaluega o loʻo avanoa ma le tele o faufautua alofa ile IVC e lagolagoina i latou i le ala.

"E manaʻomia e le aufaigaluega tagata e iai tomai faʻaeletonika," o le faʻamatalaga lea a Mitolo. "I le lumanaʻi, o mea uma o le a otometi, e aofia ai taʻavale tutoʻatasi, ma e le gata ai iina."

E fiafia Mitolo e a'oa'o tamaiti a'oga pe fa'afefea ona vaevae fa'alavelave lavelave i manatu fa'atino. 

O polokalame fa'atekonolosi eletise ma fa'aeletonika a le IVC e saunia ai tamaiti a'oga e fa'ata'ita'i le tomai o mafaufauga fa'apitoa ma fa'aoga tekinolosi e foia ai fa'afitauli. I le poto masani a Mitolo, o tamaiti aʻoga o loʻo i ai aʻoaʻoga e taulaʻi i galuega e sili atu le malamalama i mataupu faavae ma e mafai ona faʻafetaui vave i mataupu moni o le lalolagi. Faatasi ai ma lenei mea i lona mafaufau, na te aʻoaʻoina tamaiti aoga ia maua se mafaufau matala nai lo se mafaufau e tumu i "manatu" mautu.

"Ou te talitonu o manatu e mafai ona le toe aoga, aemaise lava pe afai e te pipii i ai, e mafai ona e toilalo - ae afai e te maua se mafaufau matala ma mafaufauga faitio, e te le toilalo lava," o le tala lea a Mitolo.

I le taimi o le faʻamaʻi, na faʻaaogaina e Mitolo (faʻatasi ai ma lana matagaluega) ona lava tomai e foʻia faʻafitauli e faʻafetaui ai i luitau o aʻoaʻoga i luga ole laiga. Na suia le kolisi i vasega i luga ole laiga ma faʻalauteleina aʻoaʻoga e ofoina atu ai le tele o aʻoaʻoga ma fale suʻesuʻe. E le gata i lea, na faʻafeiloaʻi e Mitolo ni faʻataʻitaʻiga o mafaufauga faʻapitoa i ana tamaiti aʻoga, o loʻo i ai avanoa avanoa i luga ole laiga i luga ole laiga i Tinkercad ma MultiSim, lea e mafai ai ona latou mamanuina taʻaloga ma faia faʻataʻitaʻiga faʻatasi ma polokalama faʻalauiloa ma tekinolosi.

“E maua e tamaiti aoga le avanoa e fatu ai pe toe faia ni su'ega i le fale i so'o se taimi latou te fia malamalama ai i manatu fou,” o le tala lea a Mitolo.

O avanoa faigaluega ile inisinia saogalemu eletise o lo'o fa'atupula'ia i totonu ole Orange County, ma e mitamita Mitolo i le auala o lo'o fesoasoani ai polokalame a le IVC i tamaiti a'oga e fa'avavevave a latou galuega i le malae. 

"Ou te faʻamoemoe e mafai ona faʻaauau pea ona faʻalauiloa i tamaiti aʻoga i Orange County," o le tala lea a Mitolo, "o matou tamaiti aʻoga e mananaʻo e fausia ni tomai fou, ma e mafai ona matou ofoina atu ia i latou ni aʻoaʻoga lima."

Mo nisi faʻamatalaga e uiga i le Irvine Valley College's School of Integrated Design, Engineering, ma Automation ma ana polokalame o suʻesuʻega, faʻamolemole asiasi https://www.ivc.edu/idea.