O se Ta'aloga e Suia Olaga: Saddleback Nursing Student Karen Mooney Faʻalauiloa a Tamaiti Aʻoga

Ianuari 31, 2023
Saddleback Nursing student Karen Mooney

E leʻi mafaufau Karen Mooney e avea ma tausimaʻi seʻi vagana ua ia manaʻomia se tasi i le taimi o se taotoga faʻafuaseʻi. I sina malamalama, na ia iloa ai o le mea lena na ia manaʻo e fai-na sili atu lona mautinoa ina ua avea o ia ma se tamaititi aoga i le polokalame tausisoifua a le Kolisi a Saddleback.

Ua faapea mai Karen, o lē sa avea ma tausimaʻi i le Saddleback Medical Center i Laguna Hills talu mai le 2008: “Ou te matuā lotofaafetai ona ua ou sau i lenei mea.

A'o le'i amataina lana galuega tausima'i, sa galue Karen o se failautusi mo le Itumalo Fa'atasi a Long Beach mo le 18 tausaga. Ina ua uma ona siitia atu o ia ma lona toalua o Michael i Rancho Santa Margarita, sa ia filifili e le toe foi i lana galuega pe a uma ona fanauina lana tama lona lua.

Ona oo mai lea o se taotoga faafuasei i lona ua i le 2004—sa fefe o ia ina ne’i le toe ala mai le taotoga. Na faamautinoa atu e teine ​​tausimaʻi ma fomaʻi o le a sologa lelei mea uma.

“Sa ou malosi mai le taotoga ma sa ou tilotilo atu i lo'u toalua ma sa ou faapea atu, 'Ou te manatu atonu ou te fia avea ma se tausima'i,'” o le tala lea a Karen. “Na tuu i lo’u mafaufau o se itu lea e mafai ona ou vaai i ai.”

Fai mai o ia e lei mafaufau muamua lava o ia o se tausima’i ae sa matua faafetai mo le tausiga sa ia mauaina na ia lagonaina ai se valaauga.

“O le tausima'i sa matua le'i avea ma se mea sa ou fiafia i ai,” o lana tala lea. "Na aumaia e tagata ia te au ma sa ou pei, 'Ou te le fiafia i le vaai toto. Ou te le fia faia se mea faapena. E le foliga mai ia te au.'”

Ina ua uma ona filifili e tulituliloa se galuega tausi soifua, sa aoina e Karen ana tusitusiga mai lona taimi i le Kolisi o Long Beach City, lea na ia maua ai se faailoga lagolago, ma feiloai ai ma se faufautua i le Kolisi o Saddleback. Sa ia iloaina o le polokalama e faigata ma faatautava, ae sa le'i faalotovaivaiina o ia. Ina ua maeʻa ana vasega manaʻomia muamua, na ulufale Karen i le polokalame tausimaʻi i le 2005.

“O le taimi lava na ou amata ai i le polokalame tausi soifua, e mautinoa lava na ou fiafia i le tausimai,” o lana tala lea. "O le taimi lava na ou amata ai i luga o le ala, ou te leʻi toe mafaufau i ai."

Fai mai a ia, sa ia lagona lava le lagolagoina i le Kolisi o Saddleback, e ui lava na ia taufetuli e alu i vasega ao tausia ni tamaiti laiti se toalua.

“E i ai taimi na ou manaʻomia ai ona ou alu i ofisa o polofesa e fai ai ni fesili ma sa sili atu lo latou naunau e tuu mai aʻu e aumai laʻu fanau,” o lana tala lea. “E leai se tasi na faatuai e fesoasoani mai ia te au e tali fesili, tusa lava po o le a le umi na alu ai.”

E maualuga foi lona viia mo faiaoga ma le aufaigaluega i le polokalame tausi soifua.

“O se aiga e maopoopo,” o le tala lea a Karen. “Latou te iloa le faigata. Latou te iloa po o ai oe ma le auala sili e lagolago ai oe.”

O le polokalame tausi soifua i le Kolisi o Saddleback na faavaeina i le 1971, o se polokalame faʻamaonia e lua tausaga, ma faʻamaualuga fua o suʻega a le NCLEX e sili atu i le 95%.

E maualuga foi le manaoga mo tausisoifua resitalaina, aemaise lava ona o le toatele na tuua le fanua ina ua maeʻa le faʻamaʻi COVID-19. E tusa ai ma faʻamatalaga a le Ofisa o Leipa Faʻamaumauga mo galuega mo le 2021-2031, o le aufaigaluega tausi maʻi resitalaina e faʻamoemoe e faʻatupulaia i le 6% i le isi sefulu tausaga. E 203,200 avanoa mo tausisoifua resitala i tausaga ta'itasi e o'o atu i le 2031 i Amerika.

I lona iloaina o le maualuga o le manaoga mo tausisoifua, na taʻua ai e Karen o le faiaoga o le Kolisi a Saddleback College sa galulue vavalalata ma tamaiti aʻo sauni e faʻauʻu. I lona tau mafanafana mulimuli ae lei faauu ia Tesema 2008, sa auai Karen i se polokalame i fafo i Saddleback Medical Center. Sa totogi o ia mo le iva vaiaso o le galue o se tausimaʻi, galue i lalo o le taʻitaʻiga a le aufaigaluega tausimai. I le faaiuga o le taumafanafana, na ofoina atu ia te ia se galuega i le falemai ina ua ia faauu - ma sa nofo ai iina talu mai lena taimi.

E galue Karen i le vaega o le foma'i tipitipi oncology i le falema'i, lea e togafitia ai le tele o gasegase eseese, e aofia ai ma le kanesa. Fai mai a ia ua manumalo i lona le fiafia e vaai toto ma fiafia i le tausiga o tagata.

“O le itu tau tausi soifua o le mafai lea ona maua e tagata se lagona lelei i le tino faapea foi ma lagona, ma i ai iina e lagolago i latou,” o lana tala lea. “O le tele lava o le galuega leoleo – o le a le mea o tupu i le gasegase ma le mea o loʻo tupu ia i latou. E mafai e le tausima'i ona piki se mea e le mafai e se foma'i ona pikiina, ona mafai lea ona matou logoina le foma'i."

Ua tulimatai atu Karen e alu e faigaluega i aso uma ma ua fiafia ua mafai nei ona ia faufautua i tamaiti aoga tausi soifua o le Kolisi o Saddleback e pei ona aoaoina ai o ia.

“Ou te iloa o le tausisoifua e matua faamalieina lava,” o lana tala lea. “Ua ou matua faamanuiaina lava i le 14 tausaga talu ai ua mafai ai ona ou faia lenei mea o se matata.”