Na maua e Tina Fullerton le lagolago e tausia ai lana tama ma maua se tikeri Faʻalauiloa a Tamaiti Aʻoga

Ianuari 31, 2023
Fullerton Graduate Student Christina Anderson

Na amata a'oa'oina e Christina Anderson vasega o mea'ai ma mea'ai i le Kolisi o Fullerton ona sa mana'o e tausia lona tino pe a uma le fanau mai o lana pepe tama. Na iu ina ia maua se galuega e tausi ai lona aiga.

Na ma'itaga Christina i lona tausaga sinia i le Aoga Maualuga a Fullerton, ma fanauina ai lana tama o Kayden, ia Fepuari 2013. I lena tautoulu, na amata ai ona ia auai i le Kolisi o Fullerton ona e latalata i lona fale.

Faatasi ai ma se pepe i le fale, o le alu i le kolisi o se luitau. Fai mai Christina o ia ma lana pepe o loʻo faʻasoa se potu e tasi le potumoe ma ona matua, ma o loʻo faigaluega faavaitaimi i Taco Bell aʻo faia aʻoga.

“E ui lava ina maua laʻu pepe, ae e leʻi taofia ai aʻu,” o le tala lea a Christina o lē na aʻoaʻoina le kolisi faatasi ai ma le lagolagosua a ona mātua, lana uo tama—ua avea nei ma ana tane—ma le tina o lana uo tama.

“E le mafai ona ou faia e aunoa ma lo'u toalua. Sa ia lagolagoina tele i taimi uma,” o lana tala lea. “O se taumafaiga a vaega.”

Na faalogo Christina i le polokalame o Mea'ai ma Mea'ai i le Kolisi o Fullerton ma filifili ai loa e ave se vasega amata.

“Na ou fiafia i meaʻai ona o suiga o le olaga sa ou taumafai e fai,” o lana tala lea. "Sa ou manao ia avea aʻu ma tagata sili ona maloloina ou te mafaia mo loʻu atalii."

Ae ina ua ia aʻoaʻoina e uiga i le fanua, “ua suia loʻu lalolagi atoa. O autu uma lava sa ou matua ita i ai. Sa ou matua fiafia lava,” o lana tala lea. “Ina ua ou iloaina, sa le fiafia loʻu mafaufau.”

O galuega i mea'ai ma mea'ai e maua i le soifua maloloina, a'oga, ma pisinisi ma alamanuia, lala sooupu a le malo, ma kamupani taumafa. O totogi e amata mai i le $27,000 i le $208,000, ma le averesi o totogi e $54,000. O avanoa faigaluega i totonu o le fanua e faʻamoemoe e tupu i le 17.5% e oʻo atu i le 2029.

Fullerton's Mea'ai ma Mea'ai polokalame saunia tamaiti aoga ia malamalama pe faʻapefea ona faʻaogaina le metotia faʻasaienisi e iloilo ai meaʻai ma meaʻai; fa'aaoga manatu fa'atatau i mea'ai i le sauniaina o mea'ai; malamalama pe fa'afefea ona a'afia le soifua maloloina i filifiliga o mea'ai ma le olaga; aoao e uiga i auala talafeagai tumama; ma atiina ae tomai ma le poto e mana'omia mo avanoa ulufale i mea'ai ma mea'ai po'o le tulituliloaina o se tikeri i le iunivesite i mea'ai ma mea'ai. Na maua e Christina se Fa'ailoga Associate of Arts i Mea'ai ma Mea'ai, lea na mafai ai ona ia siitia atu i Cal Poly Pomona.

A o atili ai ona fiafia Christina i le matata, sa lagolagoina o ia e faiaoga “matagofie” e pei o Kristy L. Richardson, o se polofesa i le matagaluega.

“O ia o le tagata sili ona manaia ua e feiloai i ai,” o le tala lea a Christina. “Ma e fiafia tele o ia i taumafa.”

Na maua e Christina le tele o faʻamalosiaga i lona taimi i le Kolisi o Fullerton, ma na suia ai o ia mai se talavou faʻanoanoa ma faʻafefeteina i le tagata faʻafefeteina o ia i le taimi nei.

“Pe a faatusatusa i aso ua mavae, o aʻu o se tagata e matuā ese lava,” o lana tala lea. "Na saofagā le Kolisi o Fullerton i lena mea ona o le lagolago na ou mauaina ma manatu lelei."

E fa'afetaia fo'i e Christina galuega sa ia maua i le lotoa e fesoasoani e fa'atupuina o ia o se tagata lelei fa'aopoopo i le tu'uina atu o tupe fa'aalu. Sa galue o ia i le ofisa o Fesoasoani Tau Tupe ma aʻoaʻoina le auala e taulima ai tagata o loʻo mafatia ona latou te manaʻomia tupe. Sa galue o ia o se faiaoga ma aʻoaʻoina pe faʻafefea ona faʻalelei ma tamaiti aoga i se tulaga taʻitoʻatasi.

“Na ou iloa e le o oe o le faiaoga e tuuina atu ia i latou tali,” o lana tala lea. “E te i ai iina e taitai i latou i le tali.”

Ina ua uma ona faauu mai le Kolisi o Fullerton i le 2017, na siitia atu Christina i Cal Poly Pomona ma maua ai lona faailoga o le tagata malaga i Food and Nutrition i le 2020.

Talu mai lena taimi, sa galue o ia o se tausi meaʻai i Tamaitai, Pepe ma Tamaiti (WIC), o se lala sooupu a le malo o loʻo tuʻuina atu meaʻai ma meaʻai faaopoopo mo tagata maualalo tupe maua. I lana galuega, e saunia e Christina fautuaga ma aʻoaʻoga mo meaʻai. O se tasi o ona tomai o le fautuaina lea o tina fou i le fafagaina o susu.

“Talu ai sa ou auai i le WIC, e mafai ona ou lagona atili ai le alofa ia i latou,” o le tala lea a Christina. “Ou te fiafia e faasoa atu loʻu malamalama i isi tagata. Ou te fiafia e avea ma punaoa ia i latou ma faʻafesoʻotaʻi i latou i punaoa i totonu o le alalafaga. O loʻo i ai le tele o punaoa o loʻo i ai e fesoasoani ia i latou e faʻafaigofie teisi olaga."