Saddleback Graduate Suzee Ramirez Maua Tusi Faamaonia e Fausia Faatoaga i Taulaga Faʻalauiloa a Tamaiti Aʻoga

Aperila 19, 2023
Saddleback Graduate Suzee Ramirez

E fiafia Suzee Ramirez i fafo ma mea uma e ofoina mai, ae le o se mea itiiti e aofia ai le savaliga sopo, tietie uila, vasa, ma le faʻaaluina o taimi i le togalaau. O le mea lea, ina ua ia suʻeina se suiga o galuega, sa ia vaʻavaʻai i le Saddleback College's Sustainable Polokalama Faʻatoʻaga Horticulture ma Landscape Design.

E oʻo lava aʻo leʻi mauaina ni tusi pasi i le Landscape Design and Sustainable Horticulture, Ramirez, 54, ma le toʻalua o ana uo aʻoga na faʻalauiloaina se faʻalauteleina o le mamanu o laufanua ma le kamupani faufale, Urban Ecology Studio, o lo'o galulue fa'atasi ma tagata fa'atau e fausia fa'aolaola ola fa'anatura, fa'ato'aga i le taulaga, ma 'pa ola'. Faatasi ai ma lona faatupulaia o tagata faatau o tagata o lo'o tautuaina e itumalo vai o lo'o taumafai e suia a latou mutia i ni laufanua e sili atu ona onosaia lamala. O se tasi o latou galuega faatino talu ai nei o le faaliliuina lea o le lotoa o le Community Roots Academy charter school i Laguna Niguel i se nofoaga e aoao ai fafo.

“O le polokalame e mautinoa lava e saunia ai se tasi e maua sana galuega i lea matata,” o lana tala lea. "Ou te iloa nisi o tamaiti aʻoga na amataina a latou lava pisinisi ma isi na maua a latou galuega i le fanua."

E le na o Ramirez. Le Kolisi Saddleback Polokalama Faʻatoʻaga Horticulture ma Landscape Design ua talia le faitau afe o tamaiti aoga i ana vasega talu ona tatalaina i le 1975. O le polokalame e galulue vavalalata ma le laufanua ma le faʻatoʻaga faʻatoʻaga i le atinaʻeina o ana mataupu aoaoina ma ofoina atu le galulue faʻatasi o le poto masani faʻapitoa faʻatasi ma le fiafia o Rancho Mission Viejo Farms, le Home Depot Garden Center, Gothic Fa'afanua, BrightView Design Group, Roger's Gardens, ma isi.

vasega fa'asolo mai le Fa'atomuaga i Fa'asaienisi Fa'ato'aga, e o'o i 'ele'ele ma Fertilizers, i Laisene mo le Konekarate Fa'afanua, e o'o i La'au Fa'ato'aga i le Fa'afanua o le Taulaga. O tusi pasi, tikeri lagolago, ma faailoga o tomai tau galuega o loʻo ofoina atu i le Sustainable Horticulture, Landscape Design, General Landscape Design, General Horticulture, and Plant Identification.

E eseese totogi e tusa ai ma le galuega, ae o tusiata fanua i Kalefonia o loʻo maua le averesi e lata i le $ 90,000 i tausaga taʻitasi, e tusa ai ma le feterale Bureau of Labor Statistics.

Fanau ma tausia i Orange County, na ola aʻe Ramirez i Fountain Valley ma faauu mai le Fountain Valley High School aʻo leʻi amataina lana galuega muamua o se faʻailoga ata ma maketi, muamua mo le Coca-Cola Company, ona tatalaina lea o se fale mamanu ma ni paaga se toʻalua, ma, mo le 15 tausaga talu ai, i le avea ai o se freelancer. I le aotelega, sa ia fa'aaluina le silia ma le 30 tausaga o se tagata fai ata, ma maua ai se tikeri o le tagata malaga i le maketiina mai le Iunivesite Aoao i luga o le ala.

Ae i le taimi atoa, sa valaau mai le tele o fafo. "Sa ou matua saili lava e suia laʻu matata. Na ou manaʻo e alu i fafo, suʻesuʻe loʻu fiafia i le natura ma laau."

Ina ua uma ona faalogo e uiga i le polokalama a le Kolisi a Saddleback mai se uo Facebook sa faiaoga i se vasega, na alu Ramirez. O lana fanau teine ​​e toʻalua sa i ai i le aoga maualuga ina ua toe foi mai i le kolisi i le 2018.

“O le toe fo’i i le a’oga o se suiga lea mo a’u. Faʻapaleni galuega ma le aiga ma le aʻoga, ae o le taimi lava na ou maua ai, na ou faʻaogaina."

“Sa ou sau i ai mai se nofoaga o tuinanau,” sa ia faaauau ai. “O le a ou le faamaimauina lo'u taimi po o le taimi a se isi. E tele ni a'u fesili. Sa ou alu i le tele o malaga i fafo. Ou te lei misia lava se vasega. Ma sa ou faia ni uo se toatele. Sa matua manaia lava le feiloai atu i tagata mai le tele o vaega eseese, le tele o aganuu eseese, le tele o atunuu eseese.

O le polokalame o le Horticulture and Landscape Design o se tasi lea o le tele o a'oa'oga a'oa'oga i le Kolisi o Saddleback o lo'o fa'ateleina ai tomai ma maua ai totogi maualuga. O le mea moni, o tamaiti a'oga e maua se tusi pasi - pe la'ititi ifo i le iva iunite i se polokalame o a'oa'oga matata - o lo'o maua, i le averesi, $7 sili atu i le itula nai lo le latou mauaina a'o le'i lesitala. E maua mai i le $13,400 i le tausaga. Ae sili atu, e sili atu i le 71% o tamaiti aʻoga e maua se galuega i a latou matata o suʻesuʻega i totonu o le tolu masina ae 90% fai mai latou te matua faamalieina pe faamalieina i aʻoaʻoga ma aʻoaʻoga na latou mauaina.

Ua faamalieina Ramirez ua uma ona ia fuafua e toe foi mai. Na'o le tasi le tausaga talu ona maua ana uluai tusipasi, ua ia mafaufau e toe foi vave i le kolisi mo se isi tusi pasi, o le tasi lea Toefuataiga Si'osi'omaga.

Ma aisea e le mafai ai?

"O faiaoga i Saddleback ma le nuu i Saddleback sa ofoofogia," o le tala lea a Ramirez. "Afai e te maulu i totonu, latou te avatu uma ia te oe le lagolago e te manaʻomia."